Megújul a nyíregyházi SM rehabilitációs ház

2021. március 29. | SM Centrum

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében jelentős fejlesztések zajlanak Nyíregyházán, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) által működtetett Borbányai Rehabilitációs Házban. Az SM betegek nappali ellátóhelyeként működő intézményben a járványhelyzet lecsengését követően különféle rehabilitációs kezelések, gyógytornász, gyógymasszőr is rendelkezésre áll majd, az SM betegek számára díjmentesen.

A szolgáltatásokat a koronavírus-járvány miatt jelenleg az érintettek lakókörnyezetében vagy infokommunikációs eszközök igénybevétele útján tudják biztosítani. A turisztikai célú utazások most nem lehetségesek, ám az alapítványnál bíznak abban:  a nyári hónapokra enyhülhet a helyzet. Addig is a szálláshelyfunkció szünetelését arra használták fel, hogy tovább fejlesszék az intézményt.

A nyíregyházi ingatlan megvásárlásával és fejlesztésével eredetileg az volt a terv, hogy egy rehabilitációs egészségügyi létesítmény jöjjön létre. A központban az SM betegek komplett egészségügyi ellátást kaptak volna, ezt szervezett turnusokban vehették volna igénybe. Más elképzelés szerint emelt szintű lakóotthonként is működhetett volna. Az intézmény azonban mégsem került társadalombiztosítási finanszírozásba, így alternatívát kellett találni a nappali ellátóhely mellett addigra már kialakított hotelfunkció működtetésére. Ma 7 szoba 14 férőhellyel áll rendelkezésre, a teljesen akadálymentesített szobákat egy ideje (járványmentes időkben) bárki lefoglalhatja akár a Booking.com nemzetközi oldalon is vagy közvetlenül a központot hívva. Az online szálláskínálatban – a nyíregyházi városrész után elnevezve – Borbányai Rehabilitációs Házként található meg a szállás. Eddig úgy a hazai, mint a külföldi látogatóktól döntően pozitív visszajelzéseket kaptak: a Booking.com 10-es értékelési skáláján 9,0 az eredménye.

– A Kisfaludy Program keretében a szálláshelyek minőségi megújulására szobánként 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehetett elnyerni, ami mellé önerőt sem kell biztosítani. Sikerrel indultunk a forrásért, így a pályázat révén felújítjuk a szobákat és a kiszolgáló helyiségeket, új eszközöket vásárolhatunk és a ház körül is fejlesztéseket hajtunk végre – számol be a munkálatokról Fazekasné dr. Magda Erzsébet, az alapítvány ügyvezető titkára.

A részletekről elmondja: a tisztasági festésen túl új zuhanypaneleket vesznek, a közös használatú helyiségekben szenzoros kézmosókat szerelnek fel, minden szobába kerül televízió, hűtő és légtisztító berendezés is. Kültéren az új autóbeállót már kialakították, az rossz idő esetén majdan akár fedett külső közösségi térként is szolgálhat, továbbá hangulatosabbá teszik az udvar más részeit is.

Fazekasné Magda Erzsébet kiemelte: a pandémiás helyzet megszűnése után az SM betegek legalább 5 napos tartózkodás esetén mind a szálláshelyet, mind az igényelt kezeléseket az alapítvány támogatásával, ingyenesen vehetik igénybe, a velük érkező hozzátartozóknak pedig kedvezményt nyújtanak. Az ehhez szükséges igazolásokról, valamint a további részletekről Kék Ignácné intézményvezető szolgál bővebb információkkal a (0642) 596-683 telefonszámon vagy a hello@smcentrum.hu címen.

Scroll to top