Fotó: Depositphotos.com

Mi történik a klinikai gyógyszervizsgálatokban?

2017. december 1. | Tudomány

Klinikai gyógyszervizsgálatok keretében kapják meg a betegek világszerte leghamarabb a legújabb hatóanyagú készítményeket.

Mielőtt egy új hatóanyagot adott betegségtípusban gyógyszerként engedélyeznek, betegek bevonásával zajló klinikai vizsgálatoknak is alá kell támasztani a hatékonyságot. Csak olyan hatóanyagok juthatnak abba a fázisba, hogy betegeknek is beadhatóvá válnak, amelyeket mintegy 8-10 éves kutatási folyamat során számos laboratóriumi, majd állatkísérleteket, s megelőző vizsgálatokat követően, rendkívül szigorú ellenőrzési kritériumok alapján alkalmasnak találnak erre. Kezdetben kevesebb (I-es fázis), majd egyre több (II-es és III-as fázis) páciensnek teszik elérhetővé világszerte az új hatóanyagot. Ha végül gyógyszerként törzskönyvezik, a IV-es fázisban értékelik tovább a gyakorlati tapasztalatokat.

Magyarországon is több neurológián folyt és folyik kisebb-nagyobb számban SM betegek bevonásával zajló vizsgálat új hatóanyagokkal. A betegek beválasztásának szigorú szempontjai vannak. Az alapbetegség típusa, az általános állapot, a kísérőbetegségek, a korábban alkalmazott gyógyszerek mind befolyásolják, hogy egy konkrét páciensnek felajánlható-e részvétel.

Alapelv: csak olyan beteg vonható be, akinek valószínűleg előnyt hoz a gyógyszervizsgálatban való részvétel ahhoz képest, mintha kimaradna. Vannak kutatások, amelyekben a beválasztottak közül nem mindenki kap új hatóanyagot. Ilyenkor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy ki melyik csoportba kerül (kettős vak vizsgálat), mert ez biztosítja az objektív összehasonlíthatóságot, a hatásosság kimutathatóságát.

MultiplexMagazin_cimoldal_2017_1

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

Scroll to top