Mozdulj ki! Fesztiválra hívják a kerekes székkel élő fiatalokat

2016. augusztus 2. | Aktuális, Sorstársak

„Jöhettek!” vagy „Gyertek!” – nem mindegy, a kettő közül melyik hozzáállás érvényesül a mozgáskorlátozottak esetén egy koncerten, klubban vagy fesztiválon. A kettő között nagy a különbség. Nemcsak az elutasítás vagy az elfogadás a kérdés, hanem az is, hogy az elfogadás mennyire aktív, segítő. Ezt szeretné előmozdítani egy új nonprofit kft., amelyet a Pető Intézet két konduktora alapított barátok, ismerősök összefogásával.

Csángó Dániel a Mozduljunk ki! program kerekes székes szakértője vegyes tapasztalatokról számol be: Budapesten van néhány szórakozóhely, amely akadálymentes és nagyon nyitotta, de volt már olyan élménye is, hogy a biztonsági őr akadálymentes szórakozóhelyen arra kérte: használja a lépcsőt. Hiába volt hátsó bejárat lifttel, arról ő nem tudott, és nem is mutatott hajlandóságot, hogy utánajárjon. Csángó Dániel tapasztalata szerint a kerekes székes emberek általában visszahúzódnak ilyen esetekben ahelyett, hogy képviselnék az érdekeiket – olvasható a Magyar Nemzet riportjában.

Közülük sokan nem rajonganak az ötletért, hogy nyilvános helyekre járjanak. Az önbizalomhiány, a zárkózottság és az önálló kezdeményezőkészség elvesztése nem ritka jelenség náluk. Ötvenezer kerekes székes ember él ma Magyarországon – változó, hogy ők mennyi és milyen segítségre szorulnak. Az viszont biztos, hogy a létszámukhoz képest ritkán találkozunk velük szórakozóhelyeken, fesztiválokon. Átfogó felmérés nem készült a mozgáskorlátozottak szociális, kulturális, szabadidős tevékenységéről, de a szakemberek véleménye szerint a fogyatékkal élő, illetve kerekes székes fiatalok elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék.

Nyilván színházra, komolyzenei koncertre, múzeumra is szükségük van a mozgáskorlátozottaknak, és fontos, hogy ezek a helyszínek is akadálymentesek és befogadók legyenek. De ezeknél a programoknál kevesebb a lehetőség kapcsolatteremtésre. A szórakozóhelyek viszont az ismerkedés terepei, könnyebb barátságokat kötni, ezért is választotta a Kalandra fel! Nonprofit Kft. első projektjének a fesztiválok, bulik látogatását.

Első állomásuk az augusztus 10-én kezdődő Sziget Fesztivál lesz. A kft. önkéntesekkel, nagyrészt a Pető Intézet szakembereivel oldja meg a szakmai támogatást: ha kell, segít a kerekes szék használatban, kommunikációs helyzetek megoldásában, az evés-ivás vagy a mosdóhasználat megszervezésében. A mozgáskorlátozottaknak általában ezek jelentenek akadályt, amely miatt a rokonok, barátok kísérete nélkül nem tudnak kimozdulni. A program szakmai vezetői maguk is konduktorok, Zsolnay Dóra és Teofilaktu Alexandra, akiknek Geller Szabolcs segített a kft.-alapításban. Egyelőre barátok, ismerősök hozzájárulásából gazdálkodnak. Szigetes programjukkal a Sziget szervezőihez pályáztak, így lehetnek jelen a fesztiválon.

Amint arról a Magyar Nemzet ugyancsak beszámolt, a kezdeményezéshez minden olyan cég, illetve magánszemély csatlakozhat, amely, illetve aki úgy érzi, valamilyen módon tud segíteni. A nonprofit kft. a jövőben oktatást, „érzékenyítő programokat” szeretne szervezni budapesti szórakozóhelyek dolgozóinak. Emellett terveik közt szerepel egy akadálymentesített szórakozóhely-adatbázis kiépítése, és egy kortárs önkéntes segítőhálózat kialakítása. Arra is motiválnák a szórakozóhelyeket, hogy a honlapjukon tüntessék fel az akadálymentességgel kapcsolatos információkat. És várják azoknak a mozgáskorlátozott fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a Sziget Fesztiválon. A www.mozduljunkki.hu holnapon online fogadják a jelentkezéseket, az ajánlat a fesztivál teljes idejére érvényes.

Scroll to top