Mozgás, mint az SM terápia kiegészítője – hallgassa meg!

2021. augusztus 20. | Életmód, Tudomány

Időről-időre az SM betegeket, a családtagokat és a szakembereket egyaránt érintő témák kerülnek napirendre abban a „digitális rádióadásban”, amelynek felvétele időkötöttség nélkül bárhol, bármikor meghallgatható. A második rész a mozgás fontosságával foglalkozik.

Míg régebben kifejezetten ellenjavallt volt, addig napjainkban a legújabb kutatások tükrében minden betegnek ajánlott a rendszeres testmozgás szklerózis multiplex (SM) esetén. Milyen pozitív hatásokat fejthet ki a mozgás az SM-betegek állapotára, tüneteire? Melyek a legjobb mozgásformák e célra? Hogyan sportolhatnak, akik a betegség következtében erősen mozgáskorlátozottá váltak? Hozzájárulhat-e a rendszeres testmozgás az SM kialakulása megelőzéséhez? Ezeket a kérdéseket járják körbe a második adás szakértő vendégével, dr. Rózsa Csillával, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosával, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnökével (felső képünkön).

“A testmozgásban az a fantasztikus, és az nyűgöz le engem és világszerte valószínűleg sok más orvost is, hogy pozitív hatást fejt ki lényegében az összes szervre és szövetre. Szerintem ettől olyan hatékony” – véli dr. Rózsa Csilla. Mint mondja, majd’ egy évszázadig tartotta magát a nézet az orvoslásban, hogy a testmozgás súlyosbítja a szklerózis multiplex okozta panaszokat, az elmúlt évek tudományos eredményei azonban éppen ennek ellenkezőjét igazolják. A téma jelenleg is élénk kutatási terület világszerte, aminek köszönhetően mind teljesebb képet kaphatunk a betegség kórlefolyása és a fizikai aktivitás kapcsolatáról.

A podcast sorozat a Sanofi Genzyme vállalat kezdeményezése.

HALLGASSON BELE, HALLGASSA MEG!

MEGHALLGATHATJA IDE (Spotify) vagy IDE (SoundCloud) KATTINTVA IS!

 

Scroll to top