Nagyobb az SM kockázata, ha kevés a D-vitamin

2015. szeptember 1. | Életmód, Kiemelt, Tudomány

Nagyobb a sclerosis multiplex kockázata azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy vérükben kevés a D-vitamin legyen – állapította meg egy nagy léptékű kanadai tanulmány.

Az eredmények, melyeket több tízezer európai származású ember genetikai profiljának tanulmányozásával kaptak, azt az elméletet támasztják alá, hogy a “napfényvitaminnak” köze lehet az idegrendszer gyógyíthatatlan megbetegedéséhez, a sclerosis multiplexhez – tudósított a BBC hírportálja nyomán az MTI. A kutatók szerint valószínűleg környezeti és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszanak a kór kialakulásában.

A D-vitamin akkor képződik, ha a bőrt napsugárzás éri, ám egy része a táplálékból – többek között olajos halból, tojásból – származik. Világszerte több kutatás megerősítette, hogy minél kevesebb a napsütés egy országban, annál gyakoribb a sclerosis multiplex. Nem világos azonban, hogy a két jelenség között van-e okozati kapcsolat, mert más tényezőknek is lehet ebben szerepük.

A kanadai McGill Egyetem kutatói ezt az összefüggést kutatták, amikor megvizsgálták olyan európai származású emberek génkészletét, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy vérükben alacsony legyen a D-vitamin szintje, valamint olyanokét, akiknél nincs ilyen gén. Azt keresték, melyik csoportban valószínűbb a sclerosis multiplex előfordulása. A kutatócsoport PLoS Mediceine című szaklapban közölt eredményei alapján statisztikailag kimutathatóan több volt az SM beteg a genetikai hajlam miatt alacsonyabb D-vitamin-szinttel élőknél, mint azoknál, akik más génekkel rendelkeztek.

Scroll to top