Neuromyelitis optica, NMO, alias Devic-szindróma: már rég nem SM!

2021. október 14. | Tudomány

Régen a sclerosis multiplex altípusának gondolták a neuromyelitis optica (NMO, NMOSD) betegséget, ám később kiderült, hogy ez nem így van. Rovatunkban mindent megtudhat a betegségről, a lehetséges kezelésekről, megismerheti sorstársak életét, tapasztalatait.

Az alábbiakban a 2021. májusi SM világnapon és a 2021. októberi Látás Világnapján elhangzott szakmai előadások nézhetők meg, továbbá megtalálhatók a Budapesten, Szegeden és Debrecenben NMO (Devic-szindróma) betegséget kezelő neurológusokkal és példaadó pácienseikkel készült riportfilmek is.

Nemcsak a szem betegsége, hanem az idegrendszer károsodása is veszélyeztetheti a látást – hívták fel a figyelmet vezető neurológus szakemberek a Látás Világnapján (a figyelemfelhívó sajtóanyag itt olvasható).
A sclerosis multiplexről és a neuromieytis optica spektrum betegségről két előadás hangzott el.
– Dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke
– Dr. Illés Zsolt neurológus professzor, Odense Egyetemi Kórház, Dánia

Budapesten, Szegeden és Debrecenben készültek kisfilmek NMO kezelésében tapasztalt neurológusokkal és példaadó páciensekkel. Reményt adó riportok, amelyek nemcsak NMO-val érintett betegtársaknak lehetnek tanulságosak.


Fontos, hogy mielőbb kiderüljön, hogy valaki SM-ben vagy NMO-ban (NMOSD-ben) szenved-e, mert ez alapvetően meghatározza a terápiát is. Dr. Illés Zsolt, a dániai Odense Egyetemi Kórház professzorának 2021. májusi előadása az SM Világnapján.

Scroll to top