Sclerosis multiplex: sokat segíthet a gyógytorna és a jóga is

2022. augusztus 8. | Aktuális, Címlap, Életmód

A fizikai és a mentális állapotra is kedvező kihatása lehet, ezzel javíthatja a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral élők életminőségét a rendszeres gyógytorna és a jóga is. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) által elindított SM Mozgásprogram első időszakának tapasztalatai is alátámasztják, hogy az SM betegek jelentős részének szüksége és igénye van a rehabilitációs foglalkozásokra.

Az SM Mozgásprogram keretében Budapesten és Nyíregyházán gyógytornát szerveztek, online pedig az ország bármelyik részéből bekapcsolódhattak a sclerosis multiplexes betegek gerinctorna órákba vagy jóga foglalkozásba. Amint Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke elmondta, több mint nyolcvan SM beteg regisztrált valamelyik ingyenes, az alapítvány által biztosított lehetőségre, a szélesebb körű részvételnek a rendelkezésre álló anyagi források szabtak határt.

– A gerinctorna és a gyógytorna révén javulhat az SM betegek tartása, koordinációs képessége, mozgáskészsége. A foglalkozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a betegek megőrizzék önállóságukat, erőnlétüket. A jóga létjogosultságát pedig az adja, hogy mivel a sclerosis multiplex egy idegrendszeri betegség, a jógaórán megtanult légzőgyakorlatok, a relaxáció, a koncentráció hozzájárulhat a feszültségoldáshoz, a betegséghez való lelki alkalmazkodáshoz, javíthatja az alvás minőségét, összességében pedig kedvezően hathat az idegrendszerre is – fogalmazott Szántai Anita.

A Sanofi által támogatott programot a nyár során a folyamatosság érdekében alapszinten biztosítja az alapítvány azok számára, akik már bekapcsolódtak, ám a tervek szerint ősztől újabb kurzusok indulnak, hogy újabb SM betegek számára is segítséget nyújthassanak.

Sclerosis multiplex betegséggel mintegy tízezren élnek idehaza. Az immunrendszer hibás működése folytán támadja meg a szervezet a saját idegrendszerét, az idegeket szigetelő myelinhüvely károsodik. A betegség leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál derül ki. A betegek egy részénél a kór akár évtizedes távlatokban is jól kordában tartható, ám az agresszívebb kórforma gyors leépüléssel is fenyegethet. A sclerosis multiplex tünetei szerteágazók: attól függően, hogy az idegrendszer melyik szakasza és milyen mértékben károsodik, jelentkezhet látáskárosodás, a végtagok elgyengülése, járásnehézség, szédülés, mozgáskoordinációs zavar, károsodhat a gondolkodás, a beszéd képessége is. Az SM betegek sorsa jelentős részben a korai diagnózison és a kezelés mielőbbi megkezdésén múlik, mert ezáltal fékezhetők le az idegrendszeri károsodást okozó autoimmun gyulladások. Az életminőséget az elérhető rehabilitációs lehetőségek is befolyásolhatják.

Az SM Mozgásprogramról készült komplex beszámoló PDF formátumban innen tölthető le.

Scroll to top