Szexuális gondok orvoslása: tabuk helyett aktív lépések

2021. október 3. | Életmód

A szexuális gondok nemcsak gyermekvállalási szándék esetén okozhatnak problémát egy párnak, hanem attól függetlenül is. Az SM növeli a szexuális nehézségek kockázatát: a gondokat okozhatja a mozgáskorlátozottságot vagy érzékelésbeli kiesést okozó idegi károsodás éppúgy, mint az izmok nem megfelelő működése, lehetnek a háttérben gyógyszerek mellékhatásai vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek – illetve mindezek akár együttesen is.

A problémák két nagy csoportja különíthető el: az érzelmi és a fizikális szint. Előbbibe tartozik a szexuális érdeklődés zavara, a vágy, a libidó visszaesése, míg utóbbiba a szexuális életre való képesség csökkenése vagy megszűnése. Férfiaknál leggyakoribbak a merevedéssel, a magömléssel, az orgazmussal összefüggő problémák. Nőknél a csökkent vagy megszűnt vágy, a szexuális öröm, izgalom és az orgazmus zavarai, a fájdalmas közösülés okoznak jellemzően panaszokat.

A zavarok eredhetnek az SM által okozott szöveti károsodásokból, ha a nemi szerveket működtető idegpályákon alakul ki gyulladásos góc vagy idegi károsodás. Következménye lehet érzészavar, zsibbadás, merevedési zavar, gyengébb, ritkább orgazmus, hüvelyszárazság vagy a hüvelyfal tónusának zavara, a medencefenék izomgyengesége. Kialakulhat a hüvely és a gát izmainak görcsös állapota.

Férfiaknál segíthetnek értágító hatású potencianövelő gyógyszerek (nem az internetről rendelve, hanem szakorvos által felírva!), közvetlenül a húgycsőbe adott kúp, péniszbe adható injekció, esetleg péniszprotézis vagy vákuum pumpa. Ha a nemzőképesség is cél, szóba jöhet egy úgynevezett elektro-ejakulációs technika is. Nőknél szintén használhatnak értágítót, az érzékelészavarokra hathatnak egyes epilepszia elleni gyógyszerek, a hüvelyszárazságot enyhítheti vízoldékony gél síkosító használata, esetleg felírhatnak ösztrogén női hormon tartalmú kenőcsöt is. Hasznos lehet az intim torna, a gátizmok gyógytornával való tudatos erősítése (Kegel-gyakorlatok) is.

A panaszokat nemcsak az ideg károsodása okozhatja, hanem más társbetegség, SM tünet vagy gyógyszerek is. Gátja lehet az együttlétnek a fáradékonyság (fatigue), az izommerevség vagy akaratlan izomgörcsösség (spaszticitás), az izomgyengeség, a fájdalom vagy a remegés, a vizelési nehézségek vagy akár a koncentrációképesség gyengülése is. Az antidepresszánsok is okozhatnak libidócsökkenést, az izomlazítók és a neuropátiás fájdalmak ellen felírt gyógyszerek fáradékonyságot okozhatnak, más készítményeknek lehet a mellékhatása hüvelyszárazság. Magának az általános panasznak az enyhítése javíthat a szexuális életen.

A biológiai akadályokat tetézik a lelki és érzelmi problémák, amelyek mind a betegben, mind a társban gátat vethetnek az együttlétnek. A pszichológiai terápiák párterápiaként hatékonyabbak lehetnek, hiszen a megoldást két emberre szabva kell megtalálni. Nincs általános recept: a megoldás függ személyiségtől, világnézettől, iskolázottságtól, élettapasztalattól, családi helyzettől.

A szexuális zavarok okai általában összetettek, biológiai és pszichés tényezők együttesen, egymásra is kihatva állnak a háttérben, ezért a megoldás is összetett, türelmet és elszántságot kíván mindkét féltől. Nyitottságra van szükség egymás felé és a kezelőorvos irányába: a kérdést nem szabad tabuként kezelni. A szexuális gondok épp olyan életminőséget rontó tünetek, mint a kézremegés vagy más SM panaszok, tenni kell és lehet ellenük.

A cikk az országos Multiplex Magazin 2021/1. lapszámában jelent meg. A lap kiadója a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete. A korábbi lapszámok ide kattintva letölthetők.

Scroll to top