Új honlapok, új tartalmak az SM-ről

2022. július 20. | Aktuális, SM

Több hazai gyógyszercég is önálló honlapot indított a sclerosis multiplexről. Nem saját gyógyszereikről (vényköteles szereknél ezt nem is tehetnék), hanem olyan közérdekű tartalommal, amelyek révén mind a laikusok, mind a betegségben érintettek jobban megérthetik az SM egyes jellemzőit, a betegek lehetőségeit.

Az SMpercek.hu oldal cikkekben és animációs kisfilmekben ad részben általános, részben tematikus információkat a betegségről, kitér olyan döntési szituációkra és életvezetési kérdésekre, mint a testmozgás, a munka, a gyermekvállalás, az utazások, a krízishelyzetek, a terápiaváltások és az SM összefüggései. Az SMUtitars.hu oldal már régebb óta működik, de a közelmúltban is számos új tartalommal frissült: az alapvető tudnivalókon túl az ország elismert neurológus szaktekintélyeivel sorakoztat fel olyan rövid videókat, amelyekben közérthetően, lényegretörően elmondják amit az MRI vizsgálatokról, az életmódról, a vitaminpótlásról, a pszichológiai tünetek enyhítéséről, a funkciózavarokról vagy a rehabilitációról az érintett betegnek és hozzátartozónak is tudni érdemes. A teljeSM.hu honlap egy magyarra fordított nemzetközi oldalra visz tovább, ahol a hangsúly a szekunder progresszív SM (amikor a hullámzó betegség átvált fokozatosan romlóvá) felismerésén és kezelésén van. Elérhető egy anonim online kérdőív is, ami az elmúlt időszak állapot-változásaira rákérdezve a válaszokból összeállít egy kezelőorvosnak átadható tételes jelentést. Ennek célja, hogy a következő vizsgálat vagy kontroll idején ne maradjon ki egyik felmerült probléma megbeszélése sem.

Jelen cikk a Multiplex Magazin 2022/1. lapszámában jelent meg. Az országos betegedukációs lap kiadója a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete.

Scroll to top