Újabb podcast adások az SM-ről

2022. december 18. | Tudomány

Tovább bővült az interneten meghallgatható, a sclerosis multiplex betegséggel való együttélés különböző aspektusait feldolgozó digitális rádióadások sora.

A tudományos kutatásokról és a mindennapi életben hasznosítható praktikus ismeretekről egyaránt szóló „eSzMecsere” Podcast sorozatot a Sanofi adja közre, ám az adások témái függetlenek konkrét gyógyszeres terápiáktól: közszolgálati jelleggel hívnak vendégül elismert hazai szakorvosokat, hogy egy-egy témát alaposan körbejárjanak.

Lapzártánk idején hét adás érhető el. A legutóbb közéttett műsor vendége dr. Bíró Zita neurológus főorvos volt, akivel az életmódról, az SM mellett kialakuló társbetegségekről, azok meg- előzésének és karbantartásának fontosságáról is beszélgettek. Korábbi adásokban dr. Csépány Tünde egyetemi docenssel az SM gyógyszeres kezelésének mai terápiás lehetőségeit vették sorra, dr. Kincses Zsigmond Tamás radiológiai klinikaigazgatóval a neuroradiológia nézőpontja, azon belül az agy képalkotó vizsgálatai kerültek fókuszba. A betegség és egészség pszichológiai vonatkozásai voltak napirenden a dr. Jakab Gábor osztályvezető főorvossal készült interjúban.

Az adás vendége volt korábban dr. Bencsik Krisztina egyetemi docens, akivel az SM betegségben tapasztalt kongnitív nehézségekről, azaz például a gondolkodásbeli problémák kialakulásáról értekeztek, tanácsokat adva arról is, mire kell figyelniük a betegeknek és mit tehetnek önmaguk a mindennapokban. A fizikai és a mentális jóllétre egyaránt pozitív hatással lévő testmozgás, a rend- szeres sportolás egészségvédő szerepét járták körbe dr. Rózsa Csilla osztályvezető főorvossal. A programsorozat nyitó beszélgetésében pedig dr. Mátyás Klotild volt a vendég, akivel az agy egészségének megőrzéséről beszélgettek.

A közérthető tematikus szakmai beszélgetések 22-45 perc hosszúságúak, a Spotify és a SoundCloud szolgáltatók internetes felületén egyaránt ingyenesen, regisztráció nélkül meghallgathatók. A műsorok linkjei megtalálhatók az országos SM alapítvány oldalán is az MSMBA.hu/tag/podcast címen.

A cikk a Multiplex Magazin 2022/2. lapszámában jelent meg. A hirdetéseket nem tartalmazó, ingyenes betegtájékoztató és életmód magazin nyomtatásban eljut az ország minden SM centrumként működő neurológiai osztályára, valamint a betegszervezetekhez. A lapot kiadóként a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete (Bekesmegyeiscleroris.hu) jegyzi. A lapszámok IDE KATTINTVA teljes terjedelmükben PDF formátumban letölthetők az internetről is.

Scroll to top