Védőoltásokról, agyi problémákról, gyermekvállalásról is ír az új Multiplex Magazin

2021. november 30. | Aktuális, Címlap

Ha kínai védőoltást kaptak, az 50 év feletti sclerosis multiplexes betegeknek nem egy, hanem további két mRNS vakcinát javasolnak felvenni, majd ha még mindig szükséges, ezt követheti egy újabb, esetükben immár az ötödik védőoltás – írja a Multiplex Magazin, amely ismerteti a betegek körében szerzett tapasztalatokat és friss ajánlásokat. Az ingyenes országos betegtájékoztató lap foglalkozik az agytérfogat folyamatos csökkenéséből adódó tünetekkel, a mozgás állapotrosszabbodást lassítani képes hatásaival, a betegek gyermekvállalásával. A lap címoldalán mutat be egy SM betegségét felvállaló immunológust, aki arról vall, miként egyezteti össze, hogy egyszerre szakorvos és páciens is a klinikán.

Év elején még csak feltételezték, hogy a koronavírus elleni vakcinák hatékonyan használhatók az agyat és a gerincvelőt az immunrendszer hibás működése miatt károsító sclerosis multiplexes betegeknél is, mára ezt tapasztalatok is alátámasztják. A betegek többségénél nincs korlátja a harmadik oltásnak, sőt akinél indokolt, további vakcinák is alkalmazhatók. Az influenzavírus vagy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni védőoltások szintén használhatók. A Multiplex Magazin közérthetően összegzi a legújabb szakmai ajánlásokat.

Amint B. Papp László főszerkesztő fogalmaz, az SM előrehaladása nem várja meg a járvány végét, foglalkozni kell azokkal a kihívásokkal is, amelyek a betegek életminőségét, életkilátásait a koronavírustól függetlenül veszélyeztetik. Az SM betegeknek például az átlagosnál gyorsabb lehet az agytérfogat – idősödéssel egyébként mindenkinél tapasztalható – csökkenése, ez mégis gyakran háttérbe szorul, holott lehet tenni ellene. A lap összeállításából kiderül hogyan lehet lassítani a folyamatot, mit tehetnek a betegek saját helyzetük javításáért. Szintén a betegek lehetőségeit járja körbe a lap a mozgással összefüggésben: egy felmérésben legalább 50 indokot fel tudtak sorolni az SM betegek, hogy miért nem sportolnak. Kétségtelen, hogy az SM gyakran jár együtt kisebb vagy nagyobb fokú mozgáskorlátozottsággal, ám amint a cikkben elhangzik, ez nem ad felmentést a rendszeres mozgás alól, az semmi mással nem helyettesíthető. A lap tudósít az Országos SM Napról, foglalkozik a betegszervezetek nemzetközi téren is megtapasztalható kihívásaival, riportot közöl arról, miként lehet tudatos család- és terápiatervezéssel SM betegként is nyugodt a gyermekvállalás időszaka.

Az ingyenes országos lap eljut országszerte a neurológiai osztályokra, a területi betegszervezetekhez. A korábbi lapszámok teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről. A lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

Magyarországon mintegy 10 ezer SM beteg él. Meggyógyítani még nem tudják a kórt, a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban. Sclerosis multiplexben az immunrendszer az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt károsítja. Az idegrendszer károsodásának mértéke és üteme határozza meg egy-egy SM beteg sorsát: a kezeléseknek köszönhetően a betegek egyre nagyobb része hosszú távon viszonylag kevés panasszal együtt élhet a betegséggel, másokat még mindig a gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyeget.

Scroll to top