Dopping – a lapszerkesztő jegyzete

2012. július 31. | Aktuális

Ön mivel doppingol? A dopping az Olimpia évében rendszerint csak negatív tartalommal merül fel, ám teljesítményfokozó praktikákra a hétköznapokban igenis szükség van. Egy SM beteg a saját doppingszereivel nem másokkal szemben akar tisztességtelen versenyelőnyhöz jutni, hanem a testi és mentális állapota fenntartásáért küzd; versenyez a betegséggel, gyakran pedig önmagával. Néhanapján a versengés a betegtársakkal zajlik, [&hellip

Ön mivel doppingol? A dopping az Olimpia évében rendszerint csak negatív tartalommal merül fel, ám teljesítményfokozó praktikákra a hétköznapokban igenis szükség van. Egy SM beteg a saját doppingszereivel nem másokkal szemben akar tisztességtelen versenyelőnyhöz jutni, hanem a testi és mentális állapota fenntartásáért küzd; versenyez a betegséggel, gyakran pedig önmagával. Néhanapján a versengés a betegtársakkal zajlik, ám ekkor sem egymás ellen, hanem egymást támogatva. Erre példa az abilimpia, ahol azért gyűlnek össze a sorstársak, hogy ki-ki megmutassa a többieknek – leginkább pedig talán önmagának –, hogy mire képes. Egy SM beteg által készített agyagedényben, fafaragásban, virágcsokorban vagy tortában objektív értelemben talán nincs olyan különlegesség, ami a kívülálló számára felfedezhető, ám az alkotások értékét megsokszorozzák az alkotók körülményei, s az általuk e munkákba fektetett energia.

 

„Életre vagyunk ítélve” – mondja a porté rovatban bemutatott asszony, akinek története leginkább azáltal megrázó, hogy miközben a legtöbb képességet elvesztett SM betegek közé tartozik, mondataiból és tetteiből olyan koncentráció és életerő sugárzik, amelyet megirigyelhet sok-sok betegtárs és egészséges ember. Szavaiból kiviláglik: minden élethelyzethez a kulcs, hogy korlátaink között sikerül-e az elszenvedett veszteségek miatti gyász helyett kihasználni a meglévő tudást és erőt.

Teljesítményfokozást várunk a kezelésektől, a gyógyszerektől, a tüneti terápiáktól, a rehabilitációtól, a gyógytornától. A mindennapokban emellett éppen ennyire fontosak a lelki doppingszerek is, amelyek segítenek egy nehéz napon vagy éjszakán átlendülni. Vannak, akik a munkájukban vagy a hobbijukban, a legtöbben talán a családjukban találnak rá önmaguk legjobb doppingszerére, ami által újabb és újabb, kisebb vagy nagyobb célokat tűznek ki maguk elé, hogy ne a betegség tudata töltse ki a gondolataikat, s hogy ne adják fel.

„Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélünk meg, hogy milyen jól tud fára mászni, egész életét úgy fogja leélni, hogy ostobának hiszi magát.” Ezt Albert Einstein üzeni. Nyári lapszámunk átnyújtásával azért szurkolok minden Olvasónknak, hogy találjon rá, s eredménnyel használja önmaga lelki doppingszereit.

B. Papp László
lapszerkesztő

A SejtMag Magazin 2012. nyári lapszáma

Scroll to top