Gyakorlatban is elindult az SM betegek segítése

2018. július 31. | Aktuális, Kiemelt

Júliusban már konkrét szolgáltatásokkal, házi segítségnyújtással, gyógymasszázzsal, gyógytornával is segítette most futó pályázati projektje keretében az SM betegeket a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány.

Amint azt korábban hírül adtuk, a programot 2018. július 1-től hat megye helyi SM egyesületének bevonásával valósítják meg.

Amint arra Fazekasné dr. Magda Erzsébet projektmenedzser havi beszámolójában emlékeztet, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program tulajdonképpen egy hasonló keretek között elnyert, majd sikerrel zárult 2016-os program folytatása, továbbfejlesztése, kibővítése. A most “Hálózatalakítás és komplex szolgáltatásfejlesztés a sclerosis multiplexszel élő betegek ellátására” névre keresztelt projekt gyakorlati megvalósítása 2018. júliusban kezdődött meg. A program szerint elsődlegesen a betegek otthonában valósul meg a gyógytorna, a gyógymasszázs és a házi gondozás.

EMMIA programban az otthongondozás új elem, amelynek a beemelését a betegek szükségletei indokolják, s az előzetes igényfelmérés is visszaigazolt. Az otthongondozás során a mozgásukban súlyosan korlátozott és segítő hozzátartozóval nem rendelkező betegek számára a szociális gondozó a szükségletekhez igazodó munkát végez. A feladatok széles spektrumon mozoghatnak, azonban itt kifejezetten a szakképzettséget nem igénylő feladatokra kell gondolni. Ez lehet ügyintézés, gyógyszerek kiváltása, bevásárlás, a beteg környezetének rendben tartása is. Az otthongondozással az otthonukban egyedül élő SM betegek életkörülményei javulhatnak, elszigeteltségük csökkenhet.

Scroll to top