Készül a szolidaritás szőttese

2014. április 22. | Aktuális

Megkezdődött a szolidaritás szőttesének elkészítése Gyulán. A több hazai várost érintő akció legfőbb célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a sclerosis multiplexes betegek helyzetére. Az ország számos települését érintő akció fő célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a sclerosis multiplexes betegek helyzetére, gyakori kirekesztésére. – Húsz éve diagnosztizálták nálam a sclerosis multiplexet, az eltelt két évtized [&hellip

Megkezdődött a szolidaritás szőttesének elkészítése Gyulán. A több hazai várost érintő akció legfőbb célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a sclerosis multiplexes betegek helyzetére.

Az ország számos települését érintő akció fő célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a sclerosis multiplexes betegek helyzetére, gyakori kirekesztésére.
– Húsz éve diagnosztizálták nálam a sclerosis multiplexet, az eltelt két évtized egyértelműen bebizonyította, hogy nagy szükség van az ilyen jellegű akciókra – idézi Szilágyi Ferencnét a Békés Megyei Hírlap cikke.

– Nekem két évbe telt, mire képes voltam elfogadni, hogy együtt kell élnem a betegséggel. Mint elmondta, erős izomgörcsök, hidegrázás, nehézkes, darabossá váló járás egyaránt jellemzi az állapotot. – Egy alkalommal még átmeneti vakságom is volt. A párommal beszélgettem, amikor elsötétült minden, csak infúzió segítségével jött vissza a látásom három teljes hét után – folytatta az asszony.

– Sajnos az információhiányból adódóan a legtöbben nem ismerik fel az SM betegeket, amikor az utcán sétálunk a darabossá vált járásunkkal, nem egy alkalommal azt hiszik rólunk, hogy részegek vagyunk. Ha morbid akarnék lenni, azt mondanám, hogy bárcsak azok lennénk, de szó sincs erről. A betegséggel együtt járó szédelgés miatt vele is megtörtént, hogy egymás után háromszor elesett. Az első két alkalommal nem vették komolyan, harmadjára pedig már hiába mentek oda hozzá, eltörte a lábát.

– A család türelme, szeretete rengeteget jelent – ecsetelte Szilágyi Ferencné. – A Békés Megyei SM Betegek Egyesülete pedig számos területen segít. Programokat szervez számunkra, közösséget hoz létre. Így érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül, közösen el tudjunk kerülni a depressziót, ami minden betegség esetében kiemelten fontos. Pluszinformációkat kapunk, erőt a mindennapokhoz.

Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető-titkára a szövés ünnepélyes megkezdése előtt hangsúlyozta, a sclerosis multiplexet nem véletlenül hívják ezerarcú betegségnek. – számos tünete van, amelyeket nem biztos, hogy ha valaki nem ismer, el tud fogadni – fogalmazott az ügyvezetőtitkár.

– Fontos célunk, hogy minél több emberrel megismertessük az emberekkel a betegséget, s bízunk abban, hogy így minél többen közelítenek majd a korábbinál nyitottabban a sclerosis multiplexes emberekhez.

A Gyulán kezdődött szövés hazánkban egyebek mellett érinti majd Kecskemétet, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot, Hatvant és Budapestet. A Sclerosis Multiplexes Betegek Világnapját hagyományosan május utolsó szerdáján, idén május 28-án tartják. Az alapítvány ezen a napon szervezi meg az SM világnapját a fővárosban.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, aki jelképesen megkezdte hétfőn a szőttes készítését, jelezte: fontos társadalmi akcióról van szó.
– Lényeges a mindennapi előítéletek elleni küzdelem. Bízom benne, a kezdeményezéssel hozzá tudunk járulni a diszkrimináció csökkentéséhez, ahhoz, hogy az SM-betegek, segítséget kapjanak.

Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei SM Betegek Egyesületének elnöke kifejtette, szervezetük több területen támogatja az érintett embereket, fiatalokat, egyebek mellett házi segítségnyújtást is szerveznek, számos önkéntessel közösen oldják meg ezeket a feladatokat.

Fazekasné dr. Magda Erzsébet, a Békés Megyei SM Egyesület Egészségügyi és szociális Alapítványának kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, szükség van a betegek érdekképviseletére, helyzetük megismertetésére. segítette a gyulai akciót Gerhard Stengel, Mikus Éva, Koppányi György és felesége is.

Kapcsolódó cikkek:
Legyen a szövetségesünk, szőjön velünk!

 

Scroll to top