Megjelent a SejtMag Magazin téli száma

2011. január 12. | Aktuális

Mit mondanak a radiológusok az SM betegek vénatágításáról? Mennyi pénzből működik a nyíregyházi SM centrum? Hogy áll az SM rehabilitációja a világon? Milyen hozadéka lehet a külföldi kapcsolatoknak? Megannyi kérdés, amelyekre választ ad a SejtMag Magazin téli kiadása. Kiemelt téma a rehabilitáció. Ennek jegyében az SM betegek országos magazinja beszámol a jelenleg is egyedülálló nyíregyházi [&hellip

Mit mondanak a radiológusok az SM betegek vénatágításáról? Mennyi pénzből működik a nyíregyházi SM centrum? Hogy áll az SM rehabilitációja a világon? Milyen hozadéka lehet a külföldi kapcsolatoknak? Megannyi kérdés, amelyekre választ ad a SejtMag Magazin téli kiadása.

Kiemelt téma a rehabilitáció. Ennek jegyében az SM betegek országos magazinja beszámol a jelenleg is egyedülálló nyíregyházi SM rehabilitációs centrumban eddig lezajlott fejlesztésekről, az intézmény működtetéséhez hozzájáruló pályázatokon való részvétel fontosságáról, s bemutatja a centrum jövőbeli nagyszabású terveit. Nemzetközi kitekintésként összefoglalót közöl a lap az európai SM rehabilitációs kezdeményezésekről is.

2010-ben számos nemzetközi szakmai kapcsolattal gazdagodott az SM betegek országos egyesülete (SMBOE) és az országos alapítvány (MSMBA) is. A magazinban összefoglaló olvasható a nemzetközi kapcsolatok fontosságáról, s arról, miként hasznosulhatnak a külföldi tapasztalatok a hazai SM betegek ellátásában és rehabilitációjában. Magyarországra tartanak márciusban Európa számos országának civil szakemberei és neurológusai. Beharangozót olvashatnak az MSMBA és a Pécsi Tudományegyetem közös szervezésében megvalósuló nemzetközi orvosi és civil kongresszusról.

A sokakat érdeklő vénatágítás lehetőségével és annak korlátaival kapcsolatban az európai radiológusok társaságának a lap hasábjain is megjelenő szakmai állásfoglalása segít eligazodni. A tudományos hírek között ugyancsak szó esik többek között az injekciók mellett kezelési alternatívát nyújtó tablettákkal végzett vizsgálati eredményekről.

A SejtMag Magazin az SM betegek közösségi életét is igyekszik bemutatni. A közösségi oldalakat lapozgatva sokan magukra ismerhetnek a kulturális programokon, karácsonyi ünnepségeken, óévbúcsúztatókon készült fotókon. Bemutatkozik a Vajdaságban működő SM közösség kreatív műhelye, amely nemcsak hasznos elfoglaltságot, de a kézműves foglalkozások révén rehabilitációs lehetőséget is jelent a sorstársak számára.

A SejtMag magazin ingyenesen jár a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesület (SMBOE) szervezeteiben tag minden betegnek, függetlenül attól, hogy eljár-e az adott egyesület vagy klub rendezvényeire. Az újságot a nyomda közvetlenül postázza az egyesületi vezetőknek, akik a lapot továbbítják tagjaiknak. A saját költségvetésből, illetve a lehetőségek függvényében pályázati forrásokból megjelentetett magazint a Magyar SM Betegekért Alapítvány (MSMBA) korlátozott példányszámban eljuttatja az ország minden SM centrumába, a partner civil szervezetekhez, neurológus szakorvosokhoz és gyógyszercégekhez is.

A lap minden negyedévben megjelenik. Az országos civil szervezetek azért fordítanak anyagiakat a kiadásra, hogy minden SM beteg és érintett család közvetlenül tájékozódhasson a betegeket és a civileket érintő hírekről, eseményekről.

A SejtMag Magazin letölthető honlapunkról.

Kapcsolódó cikkek:
SM sorstársak történetei
Ismeretterjesztés betegeknek és családtagoknak
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
Sorstársközösségek: osztoznak bajban és örömben
Idősödő tagság, hiányzó utánpótlás az egyesületeknél

Scroll to top