Mit adhat a technológia a betegeknek?

2018. november 20. | Aktuális, Kiemelt, Tudomány

Virtuális nemzetközi innovációs találkozón vitatták meg, hogy a technológiai fejlődés milyen változást hozhat a krónikus betegek életében: a budapesti rendezvényen a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA), továbbá a Békés és Bács-Kiskun megyei SM egyesület vezetője is részt vett.

Európai Beteg Innovációs Találkozó: hogyan járulhat hozzá a technológia a betegek egészségügyi eredményeinek javításához, mindennapjaik segítéséhez, életminőségük fenntartásához? Ezeket a kérdéseket járta körbe a Budapesten megrendezett nemzetközi fórum.

A hazai SM betegek közösségét három civil szervezeti vezető képviselte a rendezvényen. Fazekasné dr. Magda Erzsébet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkáraként, Kalló Julianna a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének (MSMBSZ) alelnökeként (SMaragd SM Egyesület, Bács-Kiskun megye), Herczegné Szabó Marianna a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének (BMSM) elnökeként vett részt a programon.

A találkozón több betegségterület civil szakemberei képviselték szervezetüket, hogy közösen vitathassák meg, hogyan járulhat hozzá a digitális technológia alkalmazása a betegek hatékonyabb ellátásához, jobb életminőségéhez és a hatékony terápiakövetéshez. Az egyik nagy gyógyszergyár által szervezett egynapos találkozón nemcsak hazai szakemberek tanácskoztak egymással: a program egy nemzetközi program részeként valósult meg. A rendezvény napján több európai országban rendeztek hasonló találkozót, így az egyes helyszínek képviselői az interneten össze tudtak kapcsolódni egymással, így közösen is egyeztethettek a nemzetközi trendekről, tapasztalatokról és kihívásokról. A hazai program résztvevői többek között svájci, ír, spanyol, portugál és német betegszervezeti képviselőkkel is megoszthatták tapasztalataikat.

A budapesti tanácskozáson két magyarországi példát mutattak be a jelenlévőknek. Szó esett egy, a krónikus myeloid leukémia kezelésének támogatására kidolgozott technikai eszköz alkalmazásáról, valamint egy, a gyógyszerszedési terápiás fegyelmet támogató mobil alkalmazást is bemutattak.

A hazai és külföldi munkacsoportok virtuális összekapcsolódásakor a digitális technológiák fontosságának, lehetőségeinek és korlátainak kérdését is megvitatták a résztvevők. Szó esett arról is, hogy milyen intézkedéseket tehetnek a betegcsoportok annak érdekében, hogy széles körben alkalmazzák azokat a technológiákat, amelyek a legtöbb előnyt hozhatják a krónikus betegek számára.

Scroll to top