Mit keresnek a betegek az interneten?

2014. április 24. | Aktuális

Házi praktikákkal, természetes megoldásokkal kezeli magát a betegek egy része. Akut panasz vagy betegség fennállásakor, az esetek több mint 90%-ában nem fordulunk orvoshoz, noha a legtöbben félünk a problémák okozta esetleges szövődményektől – derül ki egy friss kutatásból. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16%-a soha, 79%-a csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal [&hellip

Házi praktikákkal, természetes megoldásokkal kezeli magát a betegek egy része. Akut panasz vagy betegség fennállásakor, az esetek több mint 90%-ában nem fordulunk orvoshoz, noha a legtöbben félünk a problémák okozta esetleges szövődményektől – derül ki egy friss kutatásból.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16%-a soha, 79%-a csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal orvoshoz annak ellenére, hogy a konzultációt elhagyók több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. A középkorúak (36 és 55 év között) egyötöde soha nem megy el szakemberhez, az idősebbek 84%-a is csak akkor, ha a panaszok fokozódnak – számol be egy friss kutatás eredményeiről a Weborvos cikke.

Miért nem megyünk orvoshoz, ha félünk a következményektől?

A válaszadók 36%-a egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29%-a pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban (20%) említett indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni, és ez a tényező az életkor emelkedésével fokozatosan csökken, 55 év felett a válaszadók csupán 4%-ára jellemző.

Egy speciális réteget képez a válaszadók 12%-a, akik feleslegesnek tartják az orvosi konzultációt, ők azt vélik, hogy úgyis tudják, milyen kezelést javasolna a szakértő. Az egyéb említések között leggyakrabban megjelenő spontán válaszok között szerepelt a házi praktikákkal, természetes megoldásokkal történő próbálkozás, valamint a munkahely elvesztésétől való félelem is.

Ön szokta-e egészségügyi problémáit, tüneteit az internet segítségével diagnosztizálni?

A megkérdezettek 30%-a szinte mindig vagy gyakran utánanéz panaszainak az interneten, 49% csak ritkán, 21% pedig soha. Ebben a tekintetben a nők tudatosabbak, mint a férfiak és gyakrabban keresgélnek a neten egészségügyi információkat. Ez az attitűd szintén jellemzőbb a fiatalabb korosztály (29%) körében is, és az életkor előrehaladtával nő azok száma, akik soha nem néznek utána egy-egy problémának.

Az internetes keresések mellett az okostelefonok és a mobilappok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi információszerzésben. A megkérdezettek átlagosan 52%-a rendelkezik okostelefonnal, döntően a fiatalabbak, középkorúak és az eszközbirtokosok közel fele hallott már olyan egészségügyi alkalmazásokról, amelyekkel akár már otthon is ellenőrizheti tüneteit (pl. kiütések, bőrelváltozások ellenőrzése).

Kapcsolódó cikkek:
Internet: vigyázzunk az orvosi információkkal!
A betegek már a neten vannak – és az orvosok?
A tájékozott beteg jobban gyógyulhat
Válaszok nélkül távozunk a kórházból

Scroll to top