Neurológiai diagnózist is érintenek a Békés megyei fejlesztések

2015. július 4. | Aktuális

Csaknem kétmilliárd forintnyi európai uniós támogatásból korszerűsítette műszerparkját a gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a békéscsabai Réthy Pál Kórház – tájékoztatta a két intézmény közös közleményben az MTI-t

Ebben azt írták, a “Funkcionális integrációt támogató fejlesztés” elnevezésű, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósuló beruházásból mindkét intézmény egy-egy új, digitális MRI-készülékkel bővítette eszközparkját. Ezek segítségével a vizsgálatokhoz szükséges idő a korábbiakhoz képest akár 30 százalékkal is rövidül, ami csökkenti a várólistát.

Kiemelték, hogy a beszerzés segítségével mindkét telephelyen lehetővé válnak a rutin jellegű, általános MR-vizsgálatokon túl a fejlett klinikai alkalmazások is: a Pándy Kálmán kórházban a neurológiai, a kardiológiai, az ízületi specializáció, míg a Réthy Pál kórházban az ízületek és az emlő speciális vizsgálatai.

Emellett mindkét kórház beszerzett több, speciális endoszkópos eszközt, a gyulai intézmény gasztroenterológiai laboratóriuma pedig egy HD felbontású, speciális fényszűrő funkcióval is rendelkező videoendoszkópos toronnyal is bővült. A fejlesztés a tápcsatornai vérzések sürgősségi kezelését és a tervezett diagnosztikus, terápiás beavatkozások biztonságos elvégzését szolgálja – közölték.

Az 1,95 milliárd forintos, százszázalékos támogatású projekt kiterjed patológiai, klinikai laboratóriumi, radiológiai és egyéb orvostechnikai berendezések beszerzésére, valamint informatikai és mosodatechnológiai fejlesztésekre is.

A két intézmény vezetői a közleményben kitértek arra: az a tény, hogy a két kórház 16 kilométerre helyezkedik el egymástól, kiváló feltételeket biztosít a betegutak egyszerűsítéséhez és a speciális ellátásokhoz való jobb hozzáféréshez.

Scroll to top