Sok SM-es sorstársnak segíthetnek egy pályázat révén

2017. január 5. | Aktuális, Címlap, MSMBA, SM Centrum

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány sikeresen pályázott az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) által kiírt FOF-2016-os pályázatra. 8 millió forintot nyert az alapítvány: a támogatással megvalósuló projekt célja komplex szolgáltatásfejlesztés, terjesztés és hálózatalakítás SM betegek házi gondozására az Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) koordinálásával.

fszk-logoAmint arról Nadabánné Benyik Éva projektmenedzser, az MSMBA ügyvezető titkára beszámolt, a FOF2016 pályázat célja a fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása.

– Az MSMBA által elnyert támogatás révén egyrészt a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei halmozott fogyatékossággal élő SM betegek házi gondozását és rehabilitációját tudjuk javítani, hanem további 5 megyében (Békés, Csongrád, Jász-Nagykun- Szolnok, Heves, Vas) is beindítjuk a megyei egyesületek SM betegeinek házi gondozását is. A nyíregyházi SM Centrum rehabilitációs eszközparkját kis és nagy értékű eszközök beszerzésével úgy bővítjük, hogy ezek az eszközök mobilak legyenek, így lehetőség nyílik ezek kölcsönzésére, a házi gondozásra. A projekt tartalmazza a házi gondozó eszközök használatának betanítását, szállítását, karbantartását is – számolt be az eredményekről a projektmenedzser.

Az SM betegek megyei szintű házi gondozása részben gyógytorna alkalmazását és betanítását jelenti a beteg otthonában saját maga és családtagjai számára, és magába foglalja gyógymasszázs alkalmazását szintén a beteg otthonában. A projekt fontos részét képezi családterápiás és betegjogi tanácsadás.

– Az SM Centrumban folyó rehabilitációs programot és a házi gondozás gyakorlatát két napos továbbképzés formájában mutatjuk be az együttműködő partnerek gyógytornászai és gyógymasszőrei számára, koncentrálva az SM betegek speciális tornájára. A partner SM egyesületek vezetőinek és képviselőinek részvételével zárókonferencián értékeljük a tapasztalatokat és a hálózat létrehozása érdekében elért addigi eredményeket, valamint kijelöljük a későbbikben megoldásra váró feladatokat. A projekt 2017 tavaszán zárul – adta hírül Nadabánné Benyik Éva.

Scroll to top