Fotó: Veol.hu - Györkös József

Vidámsággal és kitartással él az SM-mel

2015. szeptember 8. | Sorstársak

Úgy vágyom arra, hogy egyszer belemehessek a kádba és egy jót mosakodhassak. Vagy csak, hogy kimozdulhassak néha a négy fal közül. Nincsenek nagy kívánságaim – magyarázta Somogyiné Kizmus Gyöngyi, aki 23 éve harcol a gyógyíthatatlan kórral. A sclerosis multiplex miatt minden napja akadályokkal teli, ennek ellenére küzdő típus, sosem adja fel.

Gyöngyi a nehézségek ellenére is mosolyog, vidámsággal és hihetetlen kitartással kezeli a helyzetét, pedig állapota hol stagnál, hol tovább romlik. A Veszprém megyei Napló közölt róla riportot.

– Az ismerősök mindig azt mondják, rajtam nem is látszik, hogy megvisel a dolog. Pedig nehéz megélni ezt a szituációt, de mit tudok vele csinálni? Visszafordítani nem tudom, változtatni nem tudok rajta, együtt kell vele élnem és el kell fogadnom. Mint ahogy azt is, hogy minden reggel jön a felismeris, hogy Gyongyi, te most nem tudsz lemászni a matracról. Ennek ellenére csinálom, mert muszáj, feladataim vannak – meséli elgondolkodva az asszony, akinél már 18 évesen kialakult a betegség, amelynek előrehaladását csak a terhessége tudta egy rövid időre feltartóztatni.

Gyöngyi mindig aktív életet élt, most sem hagyja el magát. Reggelente összetakarít. Minden nap porszívózik, majd felmos a lakásban. Ha ezekkel a teendőkkel végzett, beindítja a mosógépet, majd a kanapé melletti alacsony matracon vasal. Szükségesnek tartja a rendszeres házimunkát, mivel rutint visz az életébe. A családnak vannak házi kedvencei. Egy kiskutya, illetve egy macska, akik után szintén akad tennivaló.

Gyöngyi otthon tölti szinte minden percét. Másodikon laknak, de az épületben nincs lift, ezért ha szeretne kimozdulni, akkor meg kell szerveznie a lejutást. Általában a lánya és a vőjelöltje viszik le, az utcán már akkumulátoros kerekesszékkel közlekedik.

A Somogyiné Kizmus Gyöngyiről szóló riportot teljes egészében a Veol.hu portálon, ide kattintva olvashatja el.

Scroll to top