Családtervezés, terhesség, anyaság SM mellett

2020. október 15. | Címlap, Életmód

Háromrészes betegtájékoztató füzet jelent meg, a sorozat a legújabb orvostudományi ismeretek alapján számos kérdésre választ ad a sclerosis multiplex, a betegség kezelése és a gyermekvállalás dilemmáiról. A kiadványok a Merck gyógyszergyár kiadásában a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ajánlásával láttak napvilágot.

Dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa előszavában azt írja:

“Tudjuk, hogy a sclerosis multiplex fiatal, fogamzóképes korú nőbetegeket érint leggyakrabban. SM-mel élő betegeink a rendelkezésünkre álló nagy hatékonyságú SM terápiáknak köszönhetően hosszú éveken keresztül stabil állapotban maradhatnak, az esetek jelentős részében kortársaikhoz hasonló, megfelelő életminőségű életet
tudnak élni, melynek része a gyermekvállalás is. Ugyanakkor betegségük miatt a terhességgel, szüléssel, szoptatással és az utódok felnevelésével kapcsolatban számos bizonytalanság motoszkál bennük, sok kérdőjel, szorongás munkál a háttérben, és számos kérdés fogalmazódik meg. Ezekre a kérdésekre próbáltak választ keresni a füzetsorozat szerzői, akik között vannak SM betegek gyermekvállalási tapasztalattal a hátuk mögött, és SM betegekkel foglalkozó orvosok, ugyancsak nagy tapasztalattal a tarsolyukban.

A családtervezés, várandósság, szülés, szoptatás témaköreihez kapcsolódó fejezetek tartalmazzák a legfontosabb ismeretanyagot, amit egy jövendőbeli SM beteg édesanyának (és édesapának) tudnia kell. Jó alapot képezhet ez a tudás ahhoz, hogy az egyéni helyzetükre vonatkozó kérdéseket pontosan meg tudják fogalmazni gondozó
neurológusuk felé, hisz a valódi válaszokat, az egyéni „gyermekvállalási tervet” csak így tudják kialakítani: az alapvető ismeretek birtokában, célzott kérdéseket feltéve, az orvos válaszait átgondolva és összegezve.

A füzetek a címlapra kattintva teljes terjedelmükben letölthetők PDF formátumban:

Scroll to top