Emberfeletti teljesítmény: feladni nem opció!

2017. május 15. | Életmód, Kiemelt, Sorstársak

Nemrég mutatták be a filmet, amelynek címe: 100 méter. A film a spanyol Ramon Arroyóról szól, akiről kiderült, hogy sclerosis multiplexben szenved, de ezt követően mégis úgy döntött, hogy vasemberré válik, s végigcsinál egy ironman sportversenyt.

Az Ironman brutális távja – 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás – egy egészséges embert is megvisel, hát még egy olyan valakit, aki sclerosis multiplexben szenved. Amint arról a Bors online beszámolt, a 100 méter című film egy olyan férfiről szól, akivel a harmincas éveiben közölték a diagnózist. Az orvos, aki szembesítette a betegséggel, hozzátette: hamarosan olyan állapotba kerül, hogy száz métert is alig fog tudni megtenni.

Nos, Ramon Arroyót nem olyan fából faragták, mint aki könnyen feladja. Elhatározta, hogy bebizonyítja: ezzel a betegséggel is lehet teljes életet élni, sőt extra teljesítményt nyújtani. Orvosi stábbal a háta mögött elkezdte felkészülését az Ironmanre, amelyet végül 2013-ban, Barcelonában teljesített, tíz évvel azt követően, hogy kiderült a betegsége.

A film címe az első jóslatra – száz métert is alig fog tudni megtenni –, utal, a kiegészítő cím pedig Ramon kedvenc mondása: feladni nem opció.

A film elkészülését nagy mértékben támogatta a spanyol Sclerosis Multiplex társaság, amely azért az alkotás promóciója során nem győzi hangsúlyozni, a betegségnek több súlyossági foka van, nem minden beteg alkalmas arra, amit Ramon megvalósított. (A kimagasló teljesítmények erőt adhatnak a sorstársaknak, de el is keseríthetik azokat, akiknek már sokkal kisebb fizikai kihívások sem reálisak.)

Ramon egyébként az útja során nem volt egyedül, felesége mellett sok erőt adott neki két gyermeke szeretete. És, hogy mi inspirálta a felkészülése, valamit a filmforgatás során?

– Nagyon tisztelem azokat, akiket a betegség lebénított – mondta Ramon. – Akiket még nem, azoknak talán kézzel foghatóbb a történetem. Ha közülük csak egynek is reményt adhatok és ő is elkezd mozogni, akkor én leszek a legboldogabb ember a világon.

A férfi az Ironman teljesítését követően sem állt le a mozgással, azóta is rendszeresen indul állóképességi sportágak versenyein.

A film spanyol nyelvű, angol felirattal ellátott előzetese:

Scroll to top